Merhaba arkadaşlar. Ben Mehmet Kalyoncu. Battle For Middle Earth Ultima Online Sphere Server projesinin lideri. Son kez bir duyuru yapıyorum. Bir çok detayı ile projenin neden tamamlanamadığını bu yazıda okuyacaksınız. Elimden geldiğince sade ve gerekli detayları yazmaya çalışacağım.
10 Aralık 2006 yılında
www.bfmeuo.com alan adını kiralayarak ben ve arkadaşım Volkan Sardoğan (Adeptus Astartes) hayalimizde ki "yüzüklerin efendisi ve ultima online bir arada olabilir" düşüncesini gerçekleştirmeye koyulduk.
Bu esnada sphere scripting konusunda Berk Badem (nemesis) arkadaşımla tanıştım ve kendisi de projeye dahil oldu. Belirlediğim plana göre klasik uo sosaria haritasında dördüncü çağ adlı senaryo işlenecek ve ırk olmayacaktı. Ama forumlara yoğun bir ilgi ve istek başladı. Bunu beklemiyor ve hazırlıklı değildik. Çünkü forum başlı başına ilgilenilmesi gereken bir ortamdı. Yinede sağ olsun arkadaşlar başta Ömür Ökte (Janus) ve Doğa Dinar (Maethor) olmak üzere ellerinden geldiğince bize destek verdiler. Ama yapılan en büyük hata ise yoğun ilgiye verdiğimiz karardı. Plan değişmiş ırklar ve orta dünya haritası plana eklenmişti.
Değişen plan neticesinde world building olaya dahil olmuştu. Bu konuyu halletmek bana düşmüştü. Çünkü harita yapımını yapacak kişinin üst düzey orta dünya bilgisi olması şarttı. Bırakın beta yı henüz alpha sürümünde olan dragon map editor denilen programı kullanarak bir sürü hata ve zorluklar içerisinde harita yapımına başladım. Bir yandan da dünyanın üst dizaynını sayın Najaniwera yapıyordu. Aylar geçiyordu ve üyeler gittikçe çoğalıyor ve forum üzerimizde bir baskı yaratıyordu. Bunun yanında world building de inanılmaz zorluklar içerisinde boğuşuyorduk. Birde bütün bunların üstüne üniversitede bilgisayar mühendisliği öğrenimime devam etmeye çalışıyordum.
Bütün bunlar olurken bir yandan da ultima online da ki gelişmeleri yakından takip ediyor ve bazılarını da sunucuda test ediyorduk. Sunucu alpha sürümünden hiç çıkmadı ama buna rağmen 2 yıldan fazla bir sürede 1 mbit host kiralandı. Bunun bana maliyeti yaklaşık olarak 4-5 milyar dı. Bunun yanına 2 milyarlık da bir makinemiz vardı. O zamanlar 8 gb ram ve ssd harddisk gibi özellikleri ile kusursuz bir pc idi. Tek amacı lag ve ping olmadan oyunu oynatmaktı.
Her zaman dediğim en temel koşul ise şu idi. Forumu takip edenlerde bilirler, bu proje kesinlikle yüzüklerin efendisine yakışır olmalıydı. Eğer ki bunu başaramayacak olursak yüzde 99 da olsak bile devam etmeyecektim. İlk zamanlar her şey iyi görünüyordu. Nemesis bana yazdığım sistemlerin sphere scripting de yazılacağını söylüyordu. Bir kısmı da yazılmıştı zaten. Harita yapımı tüm zorluklarına rağmen devam ediyordu. Evet belki geç bitecek ama bitecek gibi idi. İşte o esnada projeye birlikte başladığımız arkadaşım Volkan Sardoğan(adeptus astartes) yurt dışında olmanın da verdiği sorunlar yüzünden gittikçe projeden uzaklaşmak zorunda kaldı, bunun yanında sayın Najaniwera nın zorunlu gidişi ardından Berk Badem (nemesis) in babasının vefatı hemen ardından da benim parmağımı kırmam bir anda bfmeuo nun rafa kalkmasına neden oldu. Herkes moral olarak bitmiş durumdaydı. İşi zamana bırakalım dedim ve forumu kapattırdım. Bunun hepimiz için gerekli bir ara olduğunu biliyordum. Her şeyden uzaklaştım bu esnada.
Gelelim benim için bu projenin bitiş noktasına. 4 yıla yaklaşan ve bana 8 milyara ve bir çok zamana mal olan bu projenin bitmesi ne parasal nede başka talihsizliklerdir. Bu verilen arada biraz daha uzağa bakarak ilerisini görmeye çalıştım. Şimdi yazacaklarım biraz teknik bilgi olacak, eğer ki uo ile ilgili scriptingle ilgilenmişseniz anlarsınız, yinede elimden geldiğince herkes için anlaşılabilir olmaya çalışacağım.
Bu proje bittiğinde aynı anda 1000 online oyuncu oynayacağını varsaydık her zaman. Nitekim forumların yoğunluğu bunu garanti ediyordu. Peki ya aynı anda lag ve ping olmadan 1000 oyuncu nasıl oynayabilir di? Ben proje lideri olarak 2 milyarlık bir pc ayarladım. SSD harddisk i çok çekirdekli işlemcisi 8 gb ram i vardı. Parçalar Almanya dan geldi çünkü o sıralar tek slot 2 gb ram ve ssd harddisk gibi parçalar türkiyede yoktu.
Pc tamamdı ama ya peki bağlantı hızı? 1000 kişiyi aynı anda rahatça oynatmak için en azından 5 mbit bir bağlantıya ihtiyaç gerekti. Havuz olmadan tek hat üzerinden bu bağlantının da aylık maliyeti yaklaşık olarak 600-700 lira arasıdır. Kendi başıma 1 mbit bağlantıyı ödeyebilirim ancak 5 mbit hattın bu fiyatını her ay ödemem mümkün değildi. O yüzden krallık sistemi adı altında krallık kurmak isteyen üyelerden para toplanıp bu masraflarımızı karşılamayı düşünüyorduk.
Her şey tamam gibi idi ama geriye tek bir mesele kalmıştı ki bu projenin bitmesine neden benim gözümde bu meseledir. Sphere Server. Proje daha başlamadan 2006 senesinde ultima online bitti denilen olay aslında sphere 0.55 versiyonunun açıklarından ibaretti. Gerek çökmeleri gerek yavaşlığı gerek güvenlik açıkları sayesinde ultima online türkiyede tamamen bitme noktasına kadar gelmişti. Ama işte o esnada yurt dışında Runuo diye bir emülatör tutmuştu ve sphere haritadan silinmişti. Ne yazık ki türkiyede runuo kendisine bir yer edinemedi. Bunun nedenini burada uzunca yazmayacağım , ama kısaca iki kelime; ileriyi görememek. Ama derken sphere 0.56 versiyonunu açıkladı ve bir anda herkes ümitlendi. Bunlardan biride ben idim. Vaad edilen runuo nun hızı ve güvenliği idi. Üstüne üstlük sphere kodlama ile birlikte istediğimizi de yapabilecektik. Bu bilgiler doğrultusunda zaten BFMEUO projesi başladı. Çünkü sphere server ile bir sistem yazmak kolaydı, ama runuo da bunu yapmak için üstün bir C bilgisine ihtiyaç vardı, çünkü runuo .net framework ile yazılmıştı. Ancak runuo ya sistem yazabilecek biriside zaten ciddi yerlerde çalışan programcılardı ve böyle bir projeye girip vakit öldürmeye niyeti olmayan kişilerdi. Elimiz kolumuz mahkum sphere server kullanmak zorunda idik. Tek ümidimiz 0.56 beta versiyonunun derhal bitmesi ve runuo kadar kaliteli olması idi. Ama olmadı. Runuo 8000 küsür online rekorunu hybrid uogamers sunucusunda kırdı. İnanılmaz kısa save süreleri ve güvenlik açıkları olmadan runuo kesinlikle bfmeuo nun ihtiyacı olan emülatördü bunu geçen 3 yılda geçte olsa anlayabilmiştim. Ama dediğim gibi runuo ya sistem yazacak her hangi bir scripter yoktu.
Biz bitmiş harita ve sistemler ile sunucuyu açsak dahi güvenlik açıkları ve lag ı önleyemeyecektik. Bu gayet açıktı çünkü boş durmadık bir çok sunucu açtık sizlere haber vermeden ve sadece klasik olan bu sunucularda bile çökmeler ve hatalar oldukça fazla idi. Bugün türkiye de lag olmadan çökme olmadan çalışan çok oyuncusu olan bir server yoktur. Çünkü olamaz. En son takip edenler bilir isim vermeyeceğim bir sphere sunucusu açılır açılmaz 500 e yaklaştı ama kısa sürede 200 lere düştü ve en son bakımdaydı. Sphere server buna imkan vermemektedir çünkü. Bu acı gerçeği herkes elinden geldiğince görmek istemiyor türkiye de ama ben artık kendimden tamamen emin bir şekilde bunu biliyorum. Hala daha itiraz edenler olacaktır elbet ama benim için sphere server bitmiştir.
Gelelim son paragrafa. Bu yazımda başarısız bir projenin detaylarını okudunuz. Yinede elimizden geleni yaptığımza inanıyorum. Sadece istemekle ve parayla olmuyor her şey maalesef. Keşke biraz daha ileri görüşlü olabilseydik diyorum kendime. Ama gene de pişman değilim bu projeye, çok güzel günlerimiz oldu, yaşadığımız heyecan ve dostluklar ile bu ortamı unutmak mümkün değil benim için. Umarım burada iyi dostluklara vesile olmuşuzdur. Neyse biraz uzun oldu her zaman ki gibi Forumu kapatmayı düşünmüyorum. Ama bilinsin ki bu duyuru ile BFMEUO sphere server kesinlikle bitmiştir. Belki ilerde hırsımıza yine kapılırsak başka bir şekilde görüşebiliriz ama şimdi susmak gerek , en nihayetinde Gandalf'ın da dediği gibi "en bilge olanlar bile her şeyin sonunu göremez." .Hakkınızı helal edin.
Mehmet Kalyoncu
Rambo53
BFMEUO Owner